13 Ekim 2010 Çarşamba

ETS(Elektron Taşıma Sistemi)


Mitekondri iç zarlarda gerçekleşir.Bu yüzden de taşıma oranı artar.
Glikoliz ve krebs çemberi reaksiyonlarında açığa çıkan elektron ve protonların bir seri enzim sisteminde taşınması olayıdır.Elektronlar,elektron taşıma sisteminde indirgenme-yükseltgenme şeklinde taşınır.Burada elektronların en son alıcısı oksijendir.Oksijen elektronları alır,indirgenir ve hidrojenle birleşerek su açığa çıkar.
Oksijenli solunum tepkimelerindeki oksidasyon basamaklarınıın tümüne ilk oksitleyiciler koenzimlerdir.ETS'nin elemanları NAD,FAD,koenzim Q ve sitokramlardır.Hidrojenler,NAD molekülünden reaksiyona girerse 3 ATP,FAD molekülünden girerse 2 ATP kazanılır.

SONUÇTA;

Glikolizde 4 ATP,krebs devrinde 2 ATP ve ETS de 34 ATP olmak üzere toplam 40ATP sentezlenir.Bunun 2 tanesi başlangıçta harcandığı için kazanç 38 ATP'dir.

3 yorum:

  1. glikoliz ve krebsi hatırlatman ii olmuş aralarında bi bag kurmuşun.oksijenlerde detay wermişsin buda hoşuma gitti.resim eklemişsin böylelikle yazıyı pekiştirmişsin. :)BUNLARI BEGENDMM... cümler sanırım senn cümlelerin degil.:( birde hidrojenler, diye baslyan cümlede anlatım eksikliği var :( Elifcim sana tavsiyem ise kendı cümlelerinle yazman ;)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim.xD ve o gün bende okula gelmemiştm htrlatrm =)o yüzden kopyala yapştr yöntmini kullndm...

    YanıtlaSil