8 Kasım 2010 Pazartesi

OKSİJENSİZ ( ANAEROBİK )SOLUNUM ( FERMANTASYON )

Oksijenin olmadğı veya az olduğu durumlarda organik bir besin olan glikozun hücre sitoplazmasında oksijen kullanılmadan parçalanılarak enerji üretilmesi olayıdır.
Oksijensiz solunum günlük yaşamda fermantasyon olarak adlandırılır.Oksijensiz solunumda enerji üretimi bazı bakteri türlerinde,maya mantarlarında,omurgalı canlıların çizgili kas hücrelerinde ve bazı bitki tohumlarında gerçekleşir.
Günlük yaşamda ;sütün yoğurt ve peynire dönüştürülmesi , üzüm suyundan sirke ve şarap elde edilmesi fermantasyon olayı ile gerçekleşir.
Mayalanma olarak da bilinen fermantasyon olayı oluşan son ürün çeşidine göre,laktik asit ve etil alkol fermantasyonu olarak iki farklı şekilde gerçekleşir.
Fermantasyon olayları iki aşamada gerçekleşir.Bu kimyasal olaylardan ilki glikoliz tepkimeleri,diğeri ise son ürün tepkimeleridir.Glikoliz tepkimeleri oksijenli ve oksijensiz solunum tepkimeleri ortak olarak hücre sitoplazmasında gerçekleşen kimyasal olaydır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder