7 Kasım 2010 Pazar

OKSİJENSİZ SOLUNUM

Organik besinlerin, oksijen kullanılmadan enzimler yardımıyla, küçük moleküllere parçalandıktan sonra açığa çıkan enerjiyle ATP üretilmesine oksijensiz solunum (fermantasyon) denir. Fermantasyon işlemi omurgalıların çizgili kas hücrelerinde, mantarlarda ve bakterilerde gerçekleşir. Fakat fermantasyon tepkimesinde enerjinin büyük bir bölümü son ürünlerin kimyasal bağlarında gizli kaldığından açığa çıkan enerjinin miktarı oksijenli solunuma göre daha azdır. Glikoliz tepkimeleri oksijenli solunumda gerçekleştiği gibi oksijensiz solunumda da aynı şekilde gerçekleşir. Bunun nedeni glikoliz tepkimeleri için gereken enzimin her canlıda olmasıdır.

1-ETİL ALKOL FERMANTASYONU
Glikoz önce glikoliz tepkimeleriyle 2 molekül pirüvata kadar parçalanır. Pirüvattan karbondioksit  çıkması sonucunda asetaldehit oluşur. Asetaldehit glikoliz sırasında oluşan NADH+H dan hidrojenleri alarak etil alkolü oluşturur. Pirüvattan etil alkolün oluştuğu, enerjinin açığa çıktığı bu tepkimeler dizisine etil alkol fermantasyonu denir. Etil alkol fermantasyonu sonucunda 2 molekül etil alkol, net 2 ATP ve 2 karbondioksit oluşuken ısıda açığa çıkar .

2-LAKTİK ASİT FERMANTASYONU
Omurgalıların kas hücrelerinde ve bazı bakterilerde gerçekleşen bu kimyasal tepkime dizisine laktik asit fermantasyonu denir. Glikoliz tepkimeleri sonucu oluşan pirüvat ortamdaki NADH+H ın hidrojenlerini alarak laktik asiti oluşturur. Vücutta kol ve bacaklardaki yorgunluğun nedeni de çizgili kas hücrelerimizdeki laktik asidin oluşmasıdır. Laktik asit fermantasyonunun sonucunda 2 molekül laktik asit, net 2 ATP oluşurken ısı açığa çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder